De horeca-ondernemer als voedselwetenschapper?
In december 2014 gaan er scherpere regels gelden voor het geven van voedselinformatie aan consumenten. Betekent dit dat de horeca-ondernemer zich in Wageningen moet laten omscholen naar voedselwetenschapper, of valt het wel mee? U leest het in deze nieuwsbrief.
Wat houdt deze nieuwe wet in?
Bij verpakte producten moet informatie op het etiket komen. U kunt daarbij denken aan zoals ingrediënten, voedingswaarde, land van herkomst en noem maar op.
De Europese Unie beseft gelukkig dat dit voor de horeca onwerkbaar is. Voor niet-verpakte producten hoeft daarom alleen informatie over allergenen te worden gegeven.
Welke allergenen precies?
Er zijn 14 allergenen:
- Glutenbevattende granen
- Schaaldieren
- Eieren
- Vis
- Pinda's
- Soja
- Melk, inclusief lactose
- Noten
|
- Selderij
- Mosterd
- Sesamzaad
- Sulfiet (zwaveldioxide)
- Lupine
- Weekdieren
|
Wanneer gaan de nieuwe regels in?
13 december 2014.
Waarom deze nieuwe wet?
De Europese Unie vindt dat consumenten betrouwbare informatie moeten krijgen om een goede keuze te maken. Omdat bij allergenen daarnaast grotere gezondheidsrisico’s spelen, vindt de EU dat ook bij niet-verpakte voeding hierover informatie worden gegeven.
Welke risico’s loop ik als ondernemer?
De Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kan per overtreding van de Warenwet een boete opleggen van € 525,- tot € 2.100.
Een gast die een allergische aanval krijgt, zou de horeca-ondernemer aansprakelijk kunnen stellen (eventueel via zijn WA-verzekering). U kunt aansprakelijkheid ontkomen als u alle allergenen-informatie correct heeft gegeven.
Moet ik rekening houden met kruisbesmetting?
Ja, een voorbeeld hiervan is het hergebruik van frituurvetten (en filterpoeder) van snacks naar frites. Dan ligt het gevaar van gluten-besmetting op de loer.
Een salade waar per ongeluk een stukje ei op zit, moet opnieuw worden bereid om 100% allergenenvrij te zijn. Als u deze salade toch serveert aan een klant die heeft gevraagd om een salade zonder ei, loopt u risico. Denk ook aan de procedures in de keuken en de inrichting van uw vitrine.
Hulp nodig? Gewoon even bellen of neem contact op via het contactformulier.
|